Zuinig wonen: tips & advies
TECA+ is een gespecialiseerd bureau die al uw bouwkundige zorgen graag uit handen neemt. Onze inlevende professionals helpen particulieren en bedrijven met hun vernieuwende ideeën, vakkennis en expertise.
bouwen, verbouwen, veldhoven, eindhoven, kempen, bouwkundig, calculatie, werkvoorbereiding, kennis, innovatie, lofts, woonhuis, riethoven, vessem, valkenswaard, dommelen, waalre,
502
post-template-default,single,single-post,postid-502,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.2,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-745

Zuinig wonen: tips & advies

In de winter schiet de energierekening altijd weer flink omhoog. Goede isolatie, gloeilampen vervangen voor ledlampen en niet langer dan twee minuten douchen zijn manieren om de stookkosten te verlagen. Maar ook met de juiste raambekleding en bijvoorbeeld tapijt op de vloer kunt u besparen op uw energierekening. Minder stoken scheelt niet alleen in de portemonnee, het is ook nog eens beter voor het milieu.

Isolerende raambekleding
Heeft u veel ramen in huis? Voordeel is dat het waarschijnlijk heerlijk licht is, nadeel is dat glas ook voor warmteverlies zorgt. Dubbelglas kan een aanzienlijke besparing opleveren, maar is dit geen optie dan kunt u met de juiste raambekleding ook zeker geld besparen. Het is zelfs zo dat met de juiste isolerende raambekleding de isolatiewaarde hoger uit kan vallen dan bij standaard dubbelglas.

Duette Shades
De isolerende werking van raamdecoratie verschilt per type raambekleding. Als antwoord op de energiecrisis van het eind van de jaren zeventig, werden in 1985 de zeer energie-efficiënte Duette Shades uitgevonden. Zonder energie-efficiënte raambekleding kan tot wel 50% van de verwarmingsen koelenergie van een huis via de ramen ontsnappen.

Ook dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed, in vergelijking met andere soorten raambekleding. Plisségordijnen hebben een soort honingraatstructuur met horizontale luchtkamers. Die luchtkamers hebben een isolerende werking, die nog verhoogd wordt door de aluminium coating.

Zonwering in de winter
Zonwering wordt in eerste instantie vaak aangeschaft om in de zomer de warmte buiten te houden. Maar vergeet niet dat zonwering in de winter ook een isolerende functie heeft. Naast binnenzonwering kan ook buitenzonwering goed van pas komen in de winter. Zonwering die direct aansluit op het raam – zoals shutters, screens en rolluiken – zorgen voor extra isolatie.

Tapijt voor een behaaglijk gevoel
Met tapijt creëert u een warm en behaaglijk gevoel in huis. Daarnaast zorgt tapijt in combinatie met ondertapijt voor een goede isolatie van de warmte. Zo kan de thermostaat weer een stukje lager en bespaart u op de energierekening.

Een paar algemene tips om op uw stookkosten te bezuinigen:
• Sluit uw raambekleding zodra het donker wordt en zet deze op zonnige winterdagen juist open om zo gratis warmte naar binnen te laten
• Heeft u enkel glas? Perfect sluitende binnen- of buitenluiken zoals screens of shutters houden de kou buiten
• Laat de verwarming vrij en verstop deze niet achter bijvoorbeeld de bank of gordijnen
• Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten als de verwarming aan staat

Gratis interieuradvies
Wilt u weten wat u thuis allemaal nog meer kunt doen om op uw energierekening te besparen? Wij kijken graag met u graag mee en helpen met het maken van de juiste keuze voor vloer en raam.

Bron: milieucentraal.nl